De Vroede Vrouw » Blogs » Ik kan niet….

Ik kan niet….

Het Blog van vorige week heeft verschillende mooie reacties opgeleverd waar voor mijn dank. Iedereen heeft een persoonlijk berichtje terug gehad. Maar naast “Ik wil niet” is ” Ik kan niet “ook een heel veel gehoord item als mensen vast zitten. En als je dat blijft repeteren, gaat het ook nooit lukken.

Er zijn veel mensen die zich laten weerhouden om überhaupt iets te proberen uit angst dat ze het misschien niet kunnen. Het is bij veel mensen een automatisme om te zeggen of te denken: “Dat kan ik niet”. Of erger nog: “Dat kan ik toch niet.” Of: “Dat lukt toch niet.” En dat is zo jammer, want daarmee houd je jezelf gevangen. Alsof je eerst zeker moet weten of je iets kunt en dat het dan ook nog (elke keer) moet lukken, voordat je er aan mag beginnen.

 

De cliënt hier  wist helemaal niet hoe hij Pjotr mee moest krijgen. Pjotr bleef maar rondjes om hem heen lopen. Hij kon Pjotr ” nog “niet goed leiden.

Ervaar eens als je  het woordje nog aan je zin toevoegt.  Dat er dan een wereld voor je open gaat. Wanneer je tegen jezelf zegt: “Ik kan het nog niet”, heeft dat een hele andere energie en uitwerking op je gedachten en gevoelens. In plaats van jezelf vast te zetten, open je jezelf voor het ontdekken van mogelijkheden. Je staat open voor een keuze: ga ik het leren of vind ik het niet interessant? Ben ik nieuwsgierig en ga ik het leren, of doe ik liever iets anders?

In het eerste geval sta je open voor nieuwe dingen en voor leren en creativiteit gaat stromen.

Hier heeft hij zijn mogelijkheden gebruikt om Pjotr toch mee te nemen in de richting die de cliënt wilde.

In het tweede geval kan het zijn dat je liever iets anders doet. Maar val niet in de kuil van de struisvogelpolitiek. Dat je jezelf vertelt dat je het niet interessant vindt, terwijl je stiekem uit faalangst iets aan het vermijden bent.

 

Ook voor dit blog geldt….. wil je reageren??? Leuk, ik kijk er naar uit: info@devroedevrouw.nl.

Volgende week het 3e deel van dit drieluik!