De Vroede Vrouw » Blogs » Hoeveel drink jij??

Hoeveel drink jij??

Mijn Blog kan heel verschillend zijn, de ene keer ben ik druk met de persoonlijke ontwikkeling van mensen (zie mijn vorige blogs) en een andere keer kan ik het hebben over iets heel anders bijv. nu: Gezondheid. Deze keer gaat het over drinkgewoontes. Hoeveel drink jij??

foto overgenomen uit artikel Optimist

 

De laatste dagen, maar ook de komende dagen wordt het weer warm in Nederland. Temperaturen van 25 graden of meer. Dat betekent dat je voldoende moet drinken om niet uit te drogen. Maar wat is voldoende?

Een cliënt van mij kwam voor een homeopathisch consult omdat ze haar urine niet kon ophouden. Ze moest elk uur plassen en als ze niet erg snel naar het toilet ging, verloor ze soms al wat urine. Ze was niet incontinent als ze moest niezen of springen of zo, maar ze kon het gewoon niet meer ophouden als ze drang voelde. Ze ging elk uur naar de wc. en doet dan een grote plas.

Natuurlijk bespreek ik, als holistisch werkend therapeut, alle in en outs. En ik kwam erachter dat ze meer dan 2 ½ liter water per dag dronk, naast het gebruikelijke kopje thee/koffie. Mijn vraag was dan ook of ze zo dorstig was. (Zou een mooi symptoom zijn om het juiste middel te vinden voor haar) Maar helaas, de reden van haar vele drinken was geen dorst maar het idee dat het goed voor haar was. Haar urine moest nl de kleur van water hebben, toch?

Ik kon dit weerleggen en wordt ondersteund door een onderzoek op Harvard Medical School. (By Heidi GodmanExecutive Editor, Harvard Health Letter)

Het ouderwetse praatje om 8 glazen water per dag te drinken is nergens op gebaseerd – het is een mythe. Iedereen heeft een eigen behoefte aan water, dus er is geen vaste hoeveelheid die voor iedereen geldt. Bij gezonde mensen is de kleur van urine lichtgeel. Is de urine donkerder dan is het verstandig om meer te drinken.

De meeste mensen weten dat ze water moeten drinken zodra ze dorst krijgen. Het lichaam beschikt over verschillende sensoren die een dorstgevoel veroorzaken wanneer er een vochtbehoefte ontstaat. Dat werkt zo bij mens en dier. Echter, bij sommige mensen – vooral oudere volwassenen – is een gevoel van dorst misschien niet genoeg is om optimale hydratatie te verkrijgen. Ook is er een groep mensen die honger-en dorstgevoel door elkaar haalt. In plaats van te drinken gaan ze eten of nog erger, snoepen. Ga er maar eens opletten als je naar je keukenkastje loopt om iets lekkers te pakken. Heb je honger??? Nee?? Heb je dorst?? Ja? Dan ga je een lekker glas water drinken. Want dat is toch de beste dorstlesser.

Tevens is duidelijk geworden dat ook de kopjes thee en koffie en de glazen limonade en alcohol voor voldoende vocht zorgen. En dat je deze kan optellen bij je vochtinname. En ook je sappige fruit en vla/yoghurt etc. etc. Let wel een groot aantal van deze producten bevatten wel suikers….. Dus dik-en dorstmakers. Dan maar aan de Cola light? Nu dat lijkt me ook geen goed idee, daar kom ik volgende week op terug.

In het kort een aantal tips:

*Drink naar mate je dorstbehoefte.

*Drink bij elke maaltijd en tussendoor op de “vaste koffie en theetijd”

*Kijk eens naar de kleur van je plas: Licht geel is OK, donker betekent gewoon meer drinken.

*Bij obstipatie ook meer drinken.

*Hou honger en dorstgevoel uit elkaar.

*Bij grote lichamelijke activiteit dus transpiratie meer drinken.

*Op warme dagen of wanneer u veel transpireert vanwege lichamelijke inspanning heeft u natuurlijk meer vocht nodig. Harvard Medical School raadt aan om twee tot drie kopjes water per uur te drinken als u erg zweet.