De Vroede Vrouw » Coaching

Coaching

Ben je op zoek naar een coach die je kan helpen bij het beantwoorden van uiteenlopende vragen? Dan kan ik je al in een goed gesprek inzichten geven waar je direct verder mee kan.

Ik gebruik hiervoor diverse technieken en het is afhankelijk van je situatie welke het beste bij je past.

Het kan zijn Socratisch coachen, zie dit meer als een gesprek waardoor ik met het stellen van vragen je meer laat nadenken over de situatie waar in je verkeerd. Door zo’n gesprek krijg je steeds beter inzicht in hoe je zaken beter aan kan pakken. Ook kunnen we samen gaan kijken vanuit welke waarden jij handelt. Of wilt handelen maar vaak niet durft. Als je hier inzicht in krijgt en je leert ernaar te leven dan zal je zien dat het probleem of moeilijke situatie veel makkelijker te hanteren is. En dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om een verandering door te zetten.

Verder gebruik ik heel vaak Familieopstellingen
Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem of organisatiesysteem. Opstellingen kunnen verhelderende en bevrijdende inzichten geven voor mensen die zich afvragen waarom bepaalde zaken hen steeds blijven overkomen. Bijvoorbeeld waarom relaties met hun broers en zussen of andere familieleden op een bepaalde wijze verloopt. Of waarom bepaalde werksituaties altijd zo stroef verlopen.

Soms zit de grondslag al veel eerder in het familie- of organisatiesysteem en ben jij één van diegenen die de “last” mag dragen. Vaak zonder dat je je daar bewust van bent en daarmee ook niet bewust bent van hoe dit je handelen bepaalt. Door inzicht te krijgen in de systemen die je bepalen, ontstaat de mogelijkheid daar iets aan te veranderen.

Wat zijn familieopstellingen?
Je kan familieopstellingen in een groep doen of individueel. Als je graag een opstelling in een groep wilt doen is het handig als je dit bijtijds aangeeft. Dan kan ik gaan kijken of er voldoende animo is om een groep bij een te krijgen.
Na een inleidend gesprek, plaatst de vraagsteller een aantal personen in een onderling verband. Deze personen representeren de familie of organisatie van de vraagsteller. Deze representanten voelen zich als de werkelijke familieleden/collegae ten opzichte van elkaar. Zo ontstaat een meestal herkenbaar beeld van de verhoudingen van het familiesysteem of organisatie. Deze representanten hoeven daar niets voor te doen en krijgen ook nauwelijks informatie. De cliënt heeft alleen een paar belangrijke feiten verteld.

In een individuele sessie zijn het vaak voorwerpen die we gebruiken. Maar deze sessie heeft minstens zoveel kracht als een groepssessie.

Wat je er verder mee gaat doen ligt aan je zelf. Soms hoef je er verder niets mee, maar is een opstelling alleen al zo’n opluchting. Soms wil je er wel aan werken, dat ligt helemaal aan jou!

Voor wie?
Voor iedereen die meer inzicht wilt krijgen in zijn eigen familie en of organisatie. Maar meestal zijn het de echte levensvragen waar we in een opstelling naar kunnen kijken. We proberen erachter te komen waar de dynamiek van dat probleem echt ligt. Vaak ligt het niet bij jou maar bij iemand anders in het systeem. Het maakt voor het eindresultaat niet uit of je een groepssessie of een individuele sessie hebt.

Na een opstelling heeft het vaak enige tijd nodig dat alle informatie “valt” en dat het je duidelijk wordt. Neem daar ook gerust een aantal maanden de tijd voor. Die tijd heb je ook echt nodig. Het laat zich niet dwingen! Tijd is een begrip wat door mensen is geïntroduceerd en soms niet handig om een “veranderingsproces” te bewerkstelligen.