De Vroede Vrouw » Blogs » Over bomen en groei

Over bomen en groei

We hebben verschillende horoscopen: de “gewone” westerse horoscoop, de Chinese, de Maya etc. etc. Maar er is ook een boomhoroscoop. Volgens die horoscoop ben ik een Es. Natuurlijk kan ik daar veel over vertellen maar dat doe ik nu niet. Ik hou het gewoon algemeen: Boom

Als mens kan ik genieten als de regen en herfststormen van september beginnen. Ook al wordt het vroeger donker en verdwijnen de bloemen en hun lekkere geuren.

Sommige mensen vinden het vreselijk als het blad gaat vallen en hebben daar serieus last van. Wellicht hebben zij het idee dat ook bomen zich rot moeten voelen. Heb je het hele jaar vruchten, blaadjes en nieuwe takken gemaakt, begint het te waaien. Kan je toch mooi dag zeggen tegen je harde werk!

Maar deze tijd van het jaar is ook heel nuttig. De bomen raken door de stormen hun dood materiaal kwijt en dit wordt vervolgens door allerlei andere beestjes benut en omgezet in een voedingsbodem voor het volgende jaar. Het vormt een schitterende cyclus. Ze groeien, bloeien en laten los wat ze niet meer nodig hebben. En de basis blijft staan, een beetje groter dan het jaar ervoor. In dat opzicht zijn mensen eigenlijk ook net bomen.

Als boom zijnde, kijk ik in deze periode ook maar eens naar mijn eigen ‘dode hout’. Kan ik nog een paar lekkere stormen hebben, of knak ik dan om? Welke stormen heb ik eigenlijk al gehad en zijn daarbij de goede blaadjes weggewaaid? Wordt het volgend jaar tijd voor een extra tak erbij? En hoe is het eigenlijk met de stam? Is hij niet te dik of dun? Heeft hij geen rotte plekken of iets anders onder de leden? Zitten de wortels nog goed in de aarde? U ziet, mijn boom zit vol met metaforen.

Dit jaar ben ik best tevreden. Ik heb een rijke voedingsbodem en hoewel regenbuien nooit echt leuk zijn, groei ik er wel van. Ik liet ook wat zaadjes vallen. Ze liggen op de grond nu, en misschien ontstaat daar de komende tijd wel iets heel moois uit. Er waaide trouwens wel het een en ander weg dit jaar. Gewild en ongewild. Ik had soms het idee dat iemand mij probeerde om te hakken. Ik voelde de slagen van de bijl in mijn stam. Gelukkig was de bijl bot maar hij heeft wel verwondingen achter gelaten. Deze wonden werden deze goed verzorgd door alle lieve mensen om mijn heen en dat zorgde ervoor dat zij weer konden genezen en maakte me dankbaar voor de liefde en steun die er om mij heen is.

Daarnaast ben ik mij er steeds meer bewust van geworden dat je veel zaken ook vanuit een positieve hoek kan bekijken. In plaats van iets als probleem te zien, zie ik meer uitdagingen. Dat als er iets niet lukt dat heel veel kan zeggen over zaken die wel lukken. Dat ik zaken los mag laten, net zoals de boom nu doet en dat ik in de winter mij mag voorbereiden op de lente: het ontluiken van het nieuwe blad. En als cadeautje krijg ik er een jaarring bij. En als je deze jaarring kan lezen dan zie je dat hij vol en mooi is.

Dank alle lieve mensen om me heen.

Eind oktober maak ik weer de data bekend voor een nieuwe cursus: Kracht!

Heb je zin om mee te doen? Hou mijn site en FB in de gaten.